• Welzijn en abnormaal Gedrag bij Honden

  In deze 3-daagse module ligt de focus op het welzijn van de hond, die de basis vormt voor een goe...

  Lees meer
 • Toegepaste Ethologie van de Hond

  In deze 6-daagse module leer je het gedrag van honden doorgronden volgens de ethologische benader...

  Lees meer
 • Netwerkkaart

  Zoek hier uw door DogVision gecertificeerde gedragstherapeut.   ...

  Lees meer

Praktijk trainen en Instructie geven

Module 2
(voorheen Kynologisch Instructeur)

In deze 7-daagse module ga je aan de slag met het aanleren van gewenst gedrag in de dagelijkse omgang met de hond en het geven van instructie. Je werkt in kleine groepen onder begeleiding van ervaren praktijkdocenten. Hierbij oefen je in een veilige omgeving en stimulerende setting met je mede-cursisten. De lesstof van de module Ethologie van de Hond en vooral van de module Leren bij Honden breng je hier in praktijk.

Je leert veel manieren om allerlei opvoed- en gehoorzaamheidsoefeningen aan te leren, daarbij ondersteund door onder andere een uniek cursusboek en e-learning. Bovendien oefen je met het aanleren van complexere oefeningen volgens verschillende trainingsmethoden. Hierbij is er de mogelijkheid om je meer te verdiepen in speciale oefeningen, bijvoorbeeld voor hulphonden of detectiehonden. Ook het trainen en rehabiliteren van honden die aanvankelijk niet benaderbaar zijn, bijvoorbeeld door sterke agressie of angst, is een mogelijk onderwerp.

Bij dit alles is volop aandacht voor de mens - hond combinatie. Die is en blijft namelijk uniek en bijzonder. Om iedere combinatie zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen, leer je om je aanpak steeds weer aan te passen aan de individuele cursist en de individuele hond. Je leert omgaan met verschillende leerstijlen en het afstemmen van de les op de behoeften en capaciteiten van je cursist.

Tijdens de praktijkdagen staat het werken met honden en eigenaren steeds centraal. Tijdens oefensessies leer je bovendien de relatie tussen eigenaar en hond in te schatten, de hond te ‘lezen’ in interactie met de eigenaar en afleidende prikkels die op de hond inwerken te herkennen.

Deze opleiding geeft je dus zowel als trainer en als instructeur een breed arsenaal aan methoden en inzichten mee. Hierdoor ontstaat een goede basis voor verantwoord en veilig trainen van honden en lesgeven aan honden en hun houders.

Overige informatie

De module Praktijk trainen en Instructie geven is onderdeel van de opleiding Kynologisch Instructeur en van de opleiding Gedragstherapie bij Honden. Een overzicht van de opleidingen en de bijbehorende modulen vind je hier.

Deze module is vanaf 2021 volledig vernieuwd en wordt door DogVision in eigen beheer gegeven. De inhoud van deze praktijkmodule voldoet aan de eindtermen van de CKI erkenning tot Kynologisch Instructeur van de Raad van Beheer.

Je traint tijdens deze module met je eigen hond of een ‘geleende’ hond.

Cursusdata en lestijden
De module Kynologisch Instructeur bestaat uit 7 dagen en staat 3x per jaar op het programma.
De cursusdata vind je hier.
De eerste twee data zijn voorbereiding op de praktijkdagen via Zoom en e-learning.
De rest van de data zijn praktijkdagen en die zijn van 10.00 tot uiterlijk 17.00 uur (tenzij anders vermeld bij de cursusdata).

Leslocatie
De praktijkdagen zijn bij het Dogcenter, een overdekte en verwarmde trainingshal te Kerkwijk (gemeente Zaltbommel).

Lesmateriaal
Bij deze module is de cursusmap (Nederlandstalig) bij de prijs inbegrepen.

Vereiste voorkennis
De modulen Toegepaste Ethologie van de Hond en Leren bij Honden zijn vereist als voorkennis. Met het bewijs van deelname van deze modulen kun je deze module Praktijk trainen en Instructie geven al volgen. Het diploma Kynologisch Instructeur ontvang je als alle drie modulen met een voldoende zijn beoordeeld.

Het is bovendien belangrijk dat je aan kunt tonen dat je met een (eigen) hond tenminste een volledige opvoed- of gehoorzaamheidscursus hebt gevolgd. Meer ervaring in het trainen met een (eigen) hond is sterk aanbevolen.

Studiebelasting
Deze module beslaat 6 ECTS (European Credit Transfer System).
Per lesdag is 2 dagen thuisstudie noodzakelijk.
Dat is inclusief opdrachten en de voorbereiding op het theorietentamen en het praktijkexamen.
Afhankelijk van je begin- en ervaringsniveau in het trainen met honden kan het zijn dat je een extra praktijkperiode volgt in de vorm van bijvoorbeeld extra trainingsdagen of een stage bij een hondenschool of vereniging.

Beoordeling
De beoordeling bestaat uit trainingsopdrachten, een schriftelijk tentamen en een praktijkexamen.

Vrijstelling of zelfstudie
Een overzicht vind je hier.
Het is niet mogelijk om deze module in zelfstudie te volgen.
Je krijgt vrijstelling voor deze module als je CKI erkend kynologisch instructeur bent of het diploma Kynologisch Instructeur hebt behaald bij een van de CKI erkende opleiders.
Heb je een andere instructieopleiding gevolgd die niet bij het overzicht van de vrijstellingen staat dan kun je een kopie van je certificaat sturen met het verzoek om vrijstelling.

Kosten en korting
De module is vrijgesteld van btw. De kosten voor deze module zijn inclusief de cursusmap, lunch en consumpties. Hier staat ook hoe je voor 10% korting in aanmerking komt.

 • Welzijn en abnormaal Gedrag bij Honden

  In deze 3-daagse module ligt de focus op het welzijn van de hond, die de basis vormt voor een goe...

  Lees meer
 • Toegepaste Ethologie van de Hond

  In deze 6-daagse module leer je het gedrag van honden doorgronden volgens de ethologische benader...

  Lees meer
 • Netwerkkaart

  Zoek hier uw door DogVision gecertificeerde gedragstherapeut.   ...

  Lees meer