• Welzijn en abnormaal Gedrag bij Honden

    Module 5a

    In deze 3-daagse module ligt…

    Lees meer
  • Toegepaste Ethologie van de Hond

    Module 1a

    In deze 6-daagse module leer…

    Lees meer
  • Netwerkkaart

    Op zoek naar hulp bij het gedrag van je hond?
    Zoek hier een door DogVision gediplomeerde gedragstherapeut.

    Lees meer

Praktijk trainen en Instructie geven

Module 2
(voorheen Kynologisch Instructeur)

In deze 7-daagse module ga je aan de slag met het aanleren van gewenst gedrag in de dagelijkse omgang met de hond en het geven van instructie. Je werkt in kleine groepen onder begeleiding van ervaren praktijkdocenten. Hierbij oefen je in een veilige omgeving en stimulerende setting met je mede-cursisten. De lesstof van de module Ethologie van de Hond en vooral van de module Leren bij Honden breng je hier in praktijk.

Je leert veel manieren om allerlei opvoed- en gehoorzaamheidsoefeningen aan te leren, daarbij ondersteund door onder andere een uniek cursusboek en e-learning. Bovendien oefen je met het aanleren van complexere oefeningen volgens verschillende trainingsmethoden. Hierbij is er de mogelijkheid om je meer te verdiepen in speciale oefeningen, bijvoorbeeld voor hulphonden of detectiehonden. Ook het trainen en rehabiliteren van honden die aanvankelijk niet benaderbaar zijn, bijvoorbeeld door sterke agressie of angst, is een mogelijk onderwerp.

Bij dit alles is volop aandacht voor de mens - hond combinatie. Die is en blijft namelijk uniek en bijzonder. Om iedere combinatie zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen, leer je om je aanpak steeds weer aan te passen aan de individuele cursist en de individuele hond. Je leert omgaan met verschillende leerstijlen en het afstemmen van de les op de behoeften en capaciteiten van je cursist.

Tijdens de praktijkdagen staat het werken met honden en eigenaren steeds centraal. Tijdens oefensessies leer je bovendien de relatie tussen eigenaar en hond in te schatten, de hond te ‘lezen’ in interactie met de eigenaar en afleidende prikkels die op de hond inwerken te herkennen.

Deze opleiding geeft je dus zowel als trainer en als instructeur een breed arsenaal aan methoden en inzichten mee. Hierdoor ontstaat een goede basis voor verantwoord en veilig trainen van honden en lesgeven aan honden en hun houders.

Overige informatie

De module Praktijk trainen en Instructie geven is onderdeel van de opleiding Kynologisch Instructeur en van de opleiding Gedragstherapie bij Honden. Een overzicht van de opleidingen en de bijbehorende modulen vind je hier.

Deze module is vanaf 2021 volledig vernieuwd en wordt door DogVision in eigen beheer gegeven. De inhoud van deze praktijkmodule voldoet aan de eindtermen van de CKI erkenning tot Kynologisch Instructeur van de Raad van Beheer.

Je traint tijdens deze module bij voorkeur met je eigen hond of anders met een ‘geleende’ hond. Deze hond vertoont naar mensen én naar honden sociaal vriendelijk of sociaal neutraal gedrag. Aangezien het accent in deze module ligt op het trainen in een vriendelijke en veilige omgeving voor mens en hond, zijn honden met hoog-risico gedrag of die zich agressief gedragen (inclusief aanblaffen) niet welkom.

Cursusdata en lestijden
De module Praktijk trainen en Instructie geven bestaat uit 7 dagen en staat 3x per jaar op het programma.
De cursusdata vind je hier.
De lestijden zijn van 10.00 tot uiterlijk 17.00 uur.

Leslocatie
De leslocatie is centraal gelegen in Nederland (Amersfoort / Woudenberg).

Lesmateriaal
Bij deze module is de cursusmap (Nederlandstalig) bij de prijs inbegrepen.
Het Handboek Kynologisch Instructeur dient door de cursist zelf aangeschaft te worden.

Vereiste voorkennis
De modulen Toegepaste Ethologie van de Hond en Leren bij Honden zijn vereist als voorkennis. Met het bewijs van deelname van deze modulen kun je deze module Praktijk trainen en Instructie geven al volgen. Het diploma Kynologisch Instructeur ontvang je als alle drie modulen met een voldoende zijn beoordeeld.

Het is bovendien belangrijk dat je aan kunt tonen dat je met een (eigen) hond tenminste een volledige opvoed- of gehoorzaamheidscursus hebt gevolgd. Meer ervaring in het trainen met een (eigen) hond is sterk aanbevolen. Alleen een puppy cursus geeft onvoldoende bagage om deze module succesvol af te ronden.

Studiebelasting
Per lesdag is 2 dagen thuisstudie noodzakelijk, waaronder 1 trainingsdag met medecusist(en).
Deze module beslaat 6 ECTS (European Credit Transfer System).
Dat is inclusief opdrachten en de voorbereiding op het officiële CKI theorie-examen en het praktijkexamen.
Afhankelijk van je begin- en ervaringsniveau in het trainen met honden kan het zijn dat je een extra praktijkperiode volgt in de vorm van bijvoorbeeld extra trainingsdagen of een stage bij een hondenschool of vereniging.

Beoordeling
De beoordeling bestaat uit trainingsopdrachten, een online schriftelijk tentamen en een praktijkexamen.

Vrijstelling of zelfstudie
Een overzicht vind je hier.
Het is niet mogelijk om deze module in zelfstudie te volgen.
Je krijgt vrijstelling voor deze module als je CKI erkend kynologisch instructeur bent of het diploma Kynologisch Instructeur hebt behaald bij een van de CKI erkende opleiders.
Heb je een andere instructieopleiding gevolgd die niet bij het overzicht van de vrijstellingen staat dan kun je een kopie van je certificaat sturen met het verzoek om vrijstelling.

Extra informatie
Als cursist heb je toegang tot e-learning op de site van DogVision.

Toegekende educatie punten
De Commissie Kynologisch Instructeur van de Raad van Beheer heeft deze module gewaardeerd met 55 accreditatiepunten in de categorie A.

Kosten
De module is vrijgesteld van btw. De kosten voor deze module zijn inclusief de cursusmap, lunch en consumpties.



Wat vinden onze cursisten? Bekijk het hier.

 

  • Welzijn en abnormaal Gedrag bij Honden

    Module 5a

    In deze 3-daagse module ligt…

    Lees meer
  • Toegepaste Ethologie van de Hond

    Module 1a

    In deze 6-daagse module leer…

    Lees meer
  • Netwerkkaart

    Op zoek naar hulp bij het gedrag van je hond?
    Zoek hier een door DogVision gediplomeerde gedragstherapeut.

    Lees meer