• Netwerkkaart

  Zoek hier uw door DogVision gecertificeerde gedragstherapeut.   ...

  Lees meer
 • Werken in de hondenbranche

  DogVision wordt met enige regelmaat benaderd door werkgevers die een vacature hebben met de vraag...

  Lees meer

Joanne van der Borg

Joanne van der Borg is etholoog (gedragsbioloog), gespecialiseerd in het gedrag van honden. Haar speciale belangstelling gaat uit naar probleemhonden en hun relatie met mensen. Na haar afstuderen in 1988 heeft zij aan de Universiteit Utrecht onderzoek gedaan naar het gedrag van honden. Enkele onderzoeken zijn de bepaling van dominantieverhoudingen tussen honden, de ontwikkeling van een gedragstest voor asielhonden en het effect van het gebruik van de stroomband tijdens training op het welzijn van honden. Sinds 1990 is zij gedragstherapeut voor honden. Naast haar eigen praktijk voor gedragstherapie heeft zij jarenlang als waarnemer het gedragsspreekuur van de polikliniek van de faculteit Diergeneeskunde verzorgd.
Vanaf 1995 is zij cursusleider en docent bij haar eigen bedrijf DogVision. Haar wetenschappelijke achtergrond combineert zij met praktische ervaring in het omgaan met honden. Met haar vorige hond, een kruising herder – bouvier uit het asiel heeft zij G&G en behendigheid gedaan. Met haar huidige kruising Labrador - Golden retriever Dita heeft ze meegedaan aan de landelijke flyball competitie en doet ze praktijkspeuren.

Naast haar eigen bedrijf is zij vanaf 2003 als onderzoeker werkzaam bij de leerstoelgroep Behavioural Ecology aan de Wageningen Universiteit. Bij haar onderzoek staat het karakteriseren van honden door middel van gedragstesten in relatie tot diverse probleemgedragingen centraal.
Zij is de gedragsadviseur van de Nederlandse Vereniging voor Hondeninstructeurs in Hondenopvoeding en –opleiding (O&O). Ook heeft zij zitting in het bestuur van Stichting Certipet. Deze stichting heeft tot doel het professionaliseren van het werkveld door middel van accreditatie van gedragstherapeuten. Zij is lid van de Nederlandse Vereniging voor Gedragsbiologie, de International Society for Applied Ethology en de Europese Society for Clinical Ethology. Als deskundige hondengedrag is zij opgenomen in het register van de Landelijke Deskundigheidsmakelaar (LDM). Deze dienst van de politie richt zich op het helpen slimmer en sneller oplossen van ernstige misdrijven door de inzet van (getoetste) deskundigen.
Regelmatig geeft zij op uitnodiging lezingen voor symposia en congressen.

Haar wetenschappelijke publicaties vindt u hier.

 

 • Netwerkkaart

  Zoek hier uw door DogVision gecertificeerde gedragstherapeut.   ...

  Lees meer
 • Werken in de hondenbranche

  DogVision wordt met enige regelmaat benaderd door werkgevers die een vacature hebben met de vraag...

  Lees meer