• Welzijn en abnormaal Gedrag bij Honden

  Module 5a

  In deze 3-daagse module ligt…

  Lees meer
 • Toegepaste Ethologie van de Hond

  Module 1a

  In deze 6-daagse module leer…

  Lees meer
 • Netwerkkaart

  Op zoek naar hulp bij het gedrag van je hond?
  Zoek hier een door DogVision gediplomeerde gedragstherapeut.

  Lees meer

Publicaties

DogVision biedt u gratis publicaties aan. Vul in onderstaand formulier uw gegevens en maak uw keuze uit de publicaties.

Houdt uw cursor op de naam van een publicatie voor meer informatie.

 • Publicaties

 • Om een beeld te krijgen van de werkwijze van DogVision gecertificeerde gedragstherapeuten kunt u het artikel "Gedragstherapie voor honden" aanvragen. Het is toegestaan het artikel in uw tijdschrift op te nemen onder vermelding van de auteursnaam. De vermelding van de link naar de website van DogVision wordt op prijs gesteld.

  Voor de meeste kersverse hondeneigenaren is het tegenwoordig een goede gewoonte om met hun hond naar een hondenschool te gaan. Veel eigenaren volgen in ieder geval een puppiecursus of een beginnerscursus. Sommigen, die echt de smaak te pakken krijgen, kunnen in vervolgcursussen heel veel leuke dingen met hun hond ondernemen. Dit artikel gaat dan ook niet in op de vraag waarom een cursus te gaan volgen, maar op de vraag waar op te letten bij de keuze voor een goede hondenschool.

  In opdracht van de Bond tot Bescherming van Honden heeft de faculteit Diergeneeskunde (Universiteit Utrecht) in 1999 een onderzoek uitgevoerd naar het effect van het gebruik van de stroomband tijdens training op het welzijn van honden. Dit onderzoek is uitgevoerd door de ethologen Joanne A.M. van der Borg en Matthijs B.H. Schilder. Dit betreft een uitgebreide samenvatting van dit onderzoek met achtergrondinformatie. De wetenschappelijke publicatie is in 2004 verschenen in het internationale tijdschrift Applied Animal Behaviour Science.

  Dat sommige honden poep eten, is algemeen bekend. Maar waaróm doen ze dit? In dit artikel staan ook de voorlopige resultaten van onderzoek aan de Wageningen Universiteit naar poepetende honden. Met toestemming overgenomen uit Assistent, zomer 2007, auteur Cindy Schwering.

  This article by J.A.R.A.M. van Hooff and J. Wensing is originally published as a chapter (page 219-252) in the book Man and wolf, edited by H. Frank at Dr. W. Junk Publishers, Dordrecht, 1987. It is a scientific study on dominance and its behavioural measures in a captive wolf pack at Burgers Zoo, the Netherlands). With permission of the first author, prof. dr. J.A.R.A.M. van Hooff , published on the DogVision website.

  Het is belangrijk om een goede inschatting, te kunnen maken van de effecten van castratie op het gedrag van de reu. Castratie kan immers, in overleg met de dierenarts, een onderdeel zijn van een gedragstherapie.

  Er is wel informatie beschikbaar over de invloed van castratie op het gedrag, maar deze informatie is niet altijd eenduidig en spreekt elkaar soms tegen. Wat is er wel bekend?

  Dit artikel is een Nederlandse samenvatting van de Engelstalige publicatie in het internationale wetenschappelijke tijdschrift Applied Animal Behaviour Science met de titel: Behavioural testing based breeding policy reduces the prevalence of fear and aggression in Rottweilers, auteurs: Joanne A.M. van der Borg, Elisabeth A.M. Graat en Bonne Beerda (2017), Wageningen Universiteit.

  De belangrijkste vinding van deze studie is dat het testen van ouderdieren nuttig is als fokbeleid om meer sociale nakomelingen te krijgen.

 • Persoonlijke gegevens

 • *
 • *
 • *
 • *
 • *
 • *
 • Welzijn en abnormaal Gedrag bij Honden

  Module 5a

  In deze 3-daagse module ligt…

  Lees meer
 • Toegepaste Ethologie van de Hond

  Module 1a

  In deze 6-daagse module leer…

  Lees meer
 • Netwerkkaart

  Op zoek naar hulp bij het gedrag van je hond?
  Zoek hier een door DogVision gediplomeerde gedragstherapeut.

  Lees meer