• Welzijn en abnormaal Gedrag bij Honden

  Module 5a

  In deze 3-daagse module ligt…

  Lees meer
 • Toegepaste Ethologie van de Hond

  Module 1a

  In deze 6-daagse module leer…

  Lees meer
 • Netwerkkaart

  Op zoek naar hulp bij het gedrag van je hond?
  Zoek hier een door DogVision gediplomeerde gedragstherapeut.

  Lees meer

Biologie van de Hond

Module 3

Kynologisch instructeurs en gedragstherapeuten krijgen in hun werk vaak te maken met honden met gedragsproblemen. De oorzaken van deze problemen zijn heel divers, maar medische aandoeningen spelen hierbij vaak een rol. Zeker bij bepaalde rashonden. Kennis over de bouw en de functie van het lichaam van de hond en de veel voorkomende medische aandoeningen is dus essentieel voor de hondenprofessional. Na afloop van deze module heeft de cursist inzicht in de medische oorzaken van gedragsproblemen. De cursist kan gericht en tijdig doorverwijzen naar een dierenarts. De docenten bij deze module zijn allen dierenarts.

Inhoud module
Aan de hand van het studieboek bestudeert de cursist voorafgaand aan de lesdagen de anatomie en de fysiologie van de gezonde hond. Tijdens de lesdagen ligt de focus op de pathologie (ziekteleer) bij de hond. Uiteraard wordt hierbij rekening gehouden met de relevantie voor de (aanstaande) instructeur of gedragstherapeut. Alleen die medische aandoeningen worden besproken die frequent leiden tot probleemgedrag. Zo kunnen pijnlijke gewrichten, heftige jeuk, hartproblemen en minder goed functionerende zintuigen leiden tot ongehoorzaamheid, angst, reactiviteit en/of agressie. Ook voor onzindelijkheid zijn vele medische aandoeningen aan te wijzen. Aan de hand van casuïstiek raken de cursisten vertrouwd met die aandoeningen die zij regelmatig zullen tegenkomen in hun vak.

Overige informatie

De module Biologie van de Hond is per 2015 een verplicht onderdeel van de opleiding Gedragstherapie bij Honden.
Voor cursisten die voor 2015 met de opleiding gestart zijn wordt deze module sterk aanbevolen. Dat geldt ook voor cursisten in opleiding tot kynologisch instructeur.
De module is tevens geschikt als nascholing voor kynologisch instructeurs en gedragstherapeuten voor honden.

Cursusdata en lestijden
De module Biologie van de Hond bestaat uit 7 dagen. De module wordt 2 keer per jaar aangeboden. De cursusdata vindt u hier.
De lestijden van deze module zijn van 10.00 tot uiterlijk 17.00 uur (tenzij anders vermeld bij de cursusdata).

Leslocatie
De leslocatie is centraal gelegen in Nederland (Amersfoort / Woudenberg).

Lesmateriaal
De cursusmap (Nederlandstalig) is bij de prijs inbegrepen. De studieboeken (Nederlands- en Engelstalig) dienen op eigen kosten aangeschaft te worden. De kosten bedragen ongeveer 70,- euro.

Vereiste voorkennis
Er is geen specifieke voorkennis vereist.

Studiebelasting
De module beslaat 5 ECTS (European Credit Transfer System). Een ECTS staat gelijk aan 28 uur studie. Per lesdag is gemiddeld 2 dagen thuisstudie noodzakelijk.
De studiebelasting is inclusief het examen.

Beoordeling
De module wordt afgerond met een online schriftelijk tentamen.

Vrijstelling of zelfstudie
Een overzicht vindt u hier.

Extra informatie
Kynologisch instructeurs en gedragstherapeuten voor honden die hun opleiding niet bij DogVision hebben gevolgd kunnen eveneens aan deze module deelnemen.
De onderwerpen in deze module zijn nauwkeurig afgestemd op de vereisten voor accreditatie door Stichting Certipet.
De beroepsvereniging voor gedragstherapeuten NVGH heeft de module gewaardeerd met 15 PE punten. De Commissie Kynologisch Instructeur van de Raad van Beheer heeft deze module 55 accreditatiepunten toegekend in de categorie A.

Kosten
De module is vrijgesteld van btw. De kosten voor deze module zijn inclusief de cursusmap, lunch en consumpties.Wat vinden onze cursisten? Bekijk het hier.

 

 • Welzijn en abnormaal Gedrag bij Honden

  Module 5a

  In deze 3-daagse module ligt…

  Lees meer
 • Toegepaste Ethologie van de Hond

  Module 1a

  In deze 6-daagse module leer…

  Lees meer
 • Netwerkkaart

  Op zoek naar hulp bij het gedrag van je hond?
  Zoek hier een door DogVision gediplomeerde gedragstherapeut.

  Lees meer