• Welzijn en abnormaal Gedrag bij Honden

  Module 5a

  In deze 3-daagse module ligt…

  Lees meer
 • Toegepaste Ethologie van de Hond

  Module 1a

  In deze 6-daagse module leer…

  Lees meer
 • Netwerkkaart

  Op zoek naar hulp bij het gedrag van je hond?
  Zoek hier een door DogVision gediplomeerde gedragstherapeut.

  Lees meer

Leren bij Honden

Module 1b

De inhoud van deze 6-daagse module staat volledig in het teken van de wijze waarop honden leren. Door de combinatie van praktijk- en theoriegerichte kennis over leren ga je de manieren waarop onze honden leren beter doorgronden. De inhoud is voor jou, als instructeur, trainer of hondenliefhebber, een absolute aanrader als je slimmer en effectiever je maatje wil trainen of opleiden. Uiteraard staat bij alle onderwerpen het welzijn van mens en hond voorop. Deze module is bovendien geschikt als startmodule voor de erkende opleidingen tot kynologisch instructeur en tot gedragstherapeut voor honden.

Inhoud module
De module begint met de wijze waarop een hond zich ontwikkelt en de rol, die leren hierbij speelt. Je leert over de manieren waarop honden leren, van klassieke en operante conditionering tot sociaal leren, en het veilig en verantwoord inzetten van hulpmiddelen daarbij. De vakdocenten bespreken dit aan de hand van veel video voorbeelden van allerlei typen trainingen. Je leert vervolgens deze theorie van het beloningsgericht trainen te vertalen naar de praktijk. Denk daarbij aan live demo’s van clickertraining en een stappenplan maken om een oefening bij een hond aan te leren. Ook de voor- en nadelen van de beloningsgerichte en de correctiegerichte training leer je op een rijtje zetten aan de hand van video voorbeelden. Bij dit alles is het natuurlijk belangrijk dat je ook leert wat de actuele wetenschappelijke inzichten zijn over cognitie bij honden. De module sluit af met een overzicht en discussie over trainingen in de praktijk.

Overige informatie

De module Leren bij Honden is zeer geschikt om als losse cursus te volgen voor iedere hondenliefhebber met interesse in de achtergronden van leren en de training van honden. De module is bovendien geschikt als startmodule voor de erkende opleidingen Kynologisch Instructeur en Gedragstherapie bij Honden. Vanaf 2021 maakt deze module verplicht deel uit van de opleiding Kynologisch Instructeur.

Cursusdata en lestijden
De module Leren bij Honden bestaat uit 6 dagen en staat 3x per jaar op het programma. Je kunt dus 3x per jaar starten met de door jou gekozen opleiding.
De cursusdata vind je hier.
De lestijden zijn van 10.00 tot uiterlijk 17.00 uur (tenzij anders vermeld bij de cursusdata)

Leslocatie
De leslocatie is centraal gelegen in Nederland (Amersfoort / Woudenberg).

Lesmateriaal
Bij deze module is de cursusmap (Nederlandstalig) bij de prijs inbegrepen. Het studieboek (Nederlandstalig of Engelstalig) dien je zelf aan te schaffen. De kosten zijn ongeveer 20 tot 30 euro.

Vereiste voorkennis
De docenten gaan er vanuit dat je beschikt over algemene kennis over het houden van een hond. Verder is geen specifieke voorkennis vereist.
Met een (eigen) hond heb je, bij voorkeur vooraf, een zo breed mogelijke trainingservaring opgedaan.

Studiebelasting
De module Leren bij Honden beslaat 4 ECTS (European Credit Transfer System). Een ECTS staat gelijk aan 28 uur studie.
Per lesdag is gemiddeld 2 dagen thuisstudie noodzakelijk.
De studiebelasting is inclusief opdrachten en de voorbereiding op het tentamen.

Beoordeling
De afronding van deze module bestaat uit een online schriftelijk tentamen.

Vrijstelling of zelfstudie
Een overzicht van vooropleidingen vind je hier.

Extra informatie
Als cursist heb je toegang tot e-learning op de site van DogVision.

Toegekende educatie punten
De Commissie Kynologisch Instructeur van de Raad van Beheer heeft deze module gewaardeerd met 55 accreditatiepunten in de categorie A.

Kosten
De module is vrijgesteld van btw. De kosten voor deze module zijn inclusief de cursusmap, lunch en consumpties.Wat vinden onze cursisten..... Bekijk het hier.

 • Welzijn en abnormaal Gedrag bij Honden

  Module 5a

  In deze 3-daagse module ligt…

  Lees meer
 • Toegepaste Ethologie van de Hond

  Module 1a

  In deze 6-daagse module leer…

  Lees meer
 • Netwerkkaart

  Op zoek naar hulp bij het gedrag van je hond?
  Zoek hier een door DogVision gediplomeerde gedragstherapeut.

  Lees meer