• Welzijn en abnormaal Gedrag bij Honden

  Module 5a

  In deze 3-daagse module ligt…

  Lees meer
 • Toegepaste Ethologie van de Hond

  Module 1a

  In deze 6-daagse module leer…

  Lees meer
 • Netwerkkaart

  Op zoek naar hulp bij het gedrag van je hond?
  Zoek hier een door DogVision gediplomeerde gedragstherapeut.

  Lees meer

Joanne van der Borg

Joanne van der Borg is etholoog (gedragsbioloog), gespecialiseerd in het gedrag van honden. Haar speciale belangstelling gaat uit naar de relatie tussen mens en (probleem)hond. Na haar afstuderen in 1988 heeft zij aan de Universiteit Utrecht onderzoek gedaan naar het gedrag van honden, waaronder de bepaling van rangrelaties tussen honden, de ontwikkeling van een gedragstest voor asielhonden en het effect van het gebruik van de stroomband tijdens pakwerk training op het welzijn van honden. Sinds 1990 is zij gedragstherapeut voor honden. Naast haar eigen praktijk voor gedragstherapie heeft zij jarenlang als waarnemer het gedragsspreekuur van de polikliniek van de faculteit Diergeneeskunde verzorgd.

Vanaf 1995 is zij cursusleider en docent bij haar eigen bedrijf DogVision. Haar wetenschappelijke achtergrond combineert zij met praktische ervaring in het omgaan met honden. Zij heeft trainingservaring met haar vorige honden. Met haar herder – bouvier kruising uit het asiel heeft zij G&G en behendigheid gedaan. Met haar kruising Labrador - Golden retriever Dita heeft ze jarenlang flyball (landelijke competitie) gedaan en praktijkspeuren. Naast haar eigen bedrijf was zij tot 2003 als hogeschool docent werkzaam bij de opleiding Diermanagement (Van Hall Larenstein) en daarna tot maart 2018 als universitair docent bij de Animal Science group van de Wageningen Universiteit.
Tegenwoordig werkt zij bij de faculteit Diergeneeskunde van de universiteit Utrecht en ondersteunt het team van de Gedragskliniek. Bij haar onderzoek staat het karakteriseren van de persoonlijkheid van honden door middel van gedragstesten centraal.

Zij is de gedragsadviseur van de Nederlandse Vereniging voor Hondeninstructeurs in Hondenopvoeding en –opleiding (O&O). Ook zet zij zich bij Stichting Bestgetest in om de kwaliteit van gedragstesten in Nederland te verbeteren (www.stichtingbestgetest.nl). Daarnaast heeft zij zitting in het bestuur van Stichting Certipet (www.certipet.org). Deze stichting heeft tot doel het professionaliseren van het werkveld door middel van accreditatie van gedragstherapeuten. Zij is lid van de Nederlandse Vereniging voor Gedragsbiologie, de International Society for Applied Ethology en de Europese Society for Clinical Ethology. Als deskundige hondengedrag is zij opgenomen in het register van de Landelijke Deskundigheidsmakelaar (LDM). Deze dienst van de politie richt zich op het helpen slimmer en sneller oplossen van ernstige misdrijven door de inzet van (getoetste) deskundigen.
Regelmatig geeft zij op uitnodiging lezingen voor symposia en congressen.

Enkele wetenschappelijke publicaties:

 • Joanne A. M. van der Borg, Matthijs B.H. Schilder, Claudia Vinke, Han de Vries (2015). Dominance in domestic dogs: a quantitative analysis of its behavioural measures. PLoS ONE 10(8): e0133978. doi:10.1371/journal.pone.0133978.
 • Matthijs B.H. Schilder, Claudia Vinke, Joanne A.M. van der Borg (2014). Dominance in domestic dogs revisited: useful habit and useful construct? Journal of Veterinary Behaviour, 9:184-191.
 • Matthijs B.H. Schilder and Joanne A.M. van der Borg, 2004. Training dogs with help of the shock collar: short and long term behavioural effects. Appl. Anim. Behav. Sci., 85: 319 – 334.
 • Joanne A.M. van der Borg, Willem J. Netto and Doreen J.U. Planta, 1991. Behavioural testing of dogs in animal shelters to predict problem behaviour. Appl. Anim. Behav. Sci., 32: 237 – 251.


 

 • Welzijn en abnormaal Gedrag bij Honden

  Module 5a

  In deze 3-daagse module ligt…

  Lees meer
 • Toegepaste Ethologie van de Hond

  Module 1a

  In deze 6-daagse module leer…

  Lees meer
 • Netwerkkaart

  Op zoek naar hulp bij het gedrag van je hond?
  Zoek hier een door DogVision gediplomeerde gedragstherapeut.

  Lees meer