DogVision
biedt uitdagende, praktijkgerichte
en branche erkende opleidingen
Module 5a
In deze 3-daagse module ligt…
Lees meerModule 1a
In deze 6-daagse module leer…
Lees meer Op zoek naar hulp bij het gedrag van je hond?
Zoek hier een door DogVision gediplomeerde gedragstherapeut.
Komen de modulen of opleidingen van DogVision in aanmerking voor vergoeding via het STAP-budget?
Het scholingsaanbod van DogVision komt vanaf 1 september 2023 niet meer in aanmerking voor het STAP-budget. Voor door het ministerie van OCW erkende opleidingen is deze regeling per 1 januari 2024 vervallen.
Is DogVision een erkende onderwijsinstelling?
DogVision is geregistreerd in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Wij voldoen aan de kwaliteitscode voor Kort Beroepsonderwijs. Hierdoor kun je onze modulen btw-vrij volgen.
Het merendeel van onze docenten is opgenomen in dit register.
Is DogVision in het bezit van een keurmerk?
Op 13 juli 2023 heeft DogVision heeft het keurmerk van de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding ontvangen. Dit NRTO keurmerk staat voor kwaliteit en professionaliteit van opleiders.
Zijn de opleidingen van DogVision erkend door de overheid?
De overheid laat de regulatie van de erkenning van kynologische opleidingen en beroepen over aan het werkveld. Voorbeelden zijn mensen die werkzaam zijn in trimsalons, bij dierenpensions en hondenuitlaatservices. Dit betekent dat het ministerie geen erkenning afgeeft voor opleidingen in deze sector. Dit geldt ook voor opleidingen tot hondengedragstherapeut, kynologisch instructeur of gedragsbeoordelaar. In het verleden is DogVision actief betrokken geweest bij het ontwerpen van een erkenningsregeling door de sector zelf. Dit heeft geleid tot de Commissie Kynologisch Instructeur van de Raad van Beheer. DogVision is een CKI erkende opleider.
Is de opleiding Gedragstherapie bij Honden erkend door het werkveld?
De opleiding Gedragstherapie voor Honden is erkend door de Nederlandse Vereniging van Gedragstherapeuten voor Honden (NVGH).
Onze opleiding Gedragstherapie bij Honden heeft zich inmiddels meer dan bewezen. De opleiding bestaat sinds 1996 en in de huidige uitgebreide modulaire vorm sinds 2003. En is daarmee niet alleen de oudste maar daarnaast ook de grootste opleiding voor hondengedragstherapeut in Nederland. De voorloper van deze opleiding bestaat sinds 1985.
DogVision gediplomeerde gedragstherapeuten kunnen zich aansluiten bij Stichting Dierbaar (keurmerk voor diergedragsprofessionals.)
Is de opleiding tot kynologisch instructeur erkend door het werkveld?
De opleiding tot Kynologisch Instructeur is erkend door de CKI (Commissie Kynologisch Instructeur) van de Raad van Beheer op Kynologisch gebied in Nederland. Onze opleiding bestaat uit 3 modulen, te weten Toegepaste Ethologie van de Hond, Leren bij Honden en Praktijk trainen en Instructie geven. Na succesvolle afronding ontvang je het diploma Kynologisch Instructeur, waardoor je in aanmerking komt voor het CKI keurmerk.
Is de opleiding Gedragsbeoordeling bij Honden erkend door het werkveld?
De opleiding Gedragsbeoordeling bij Honden is een door de Raad van Beheer erkende opleiding.
Kunt u mij een studiegids toesturen?
Je kunt op de site per opleiding en per module uitgebreide informatie vinden. Neem contact op met 033-4691946 (maandag, woensdag en vrijdag tussen 9 en 12 uur) of via ons contactformulier als je nog vragen hebt.
Zijn er open dagen?
Momenteel zijn er geen open dagen gepland.
Open dagen worden op de website gepubliceerd.
Wanneer starten de modulen?
Data van de modulen staan op de website zodra deze bekend zijn. Als er voor een module nog geen data op de site staat, dan zijn we nog bezig deze te plannen.
Een overzicht van de data vind je hier.
Waar is de leslocatie?
De algemene leslocatie is het sport en cultureel centrum De Camp, Bosrand 15-17, 3931AP Woudenberg. Deze locatie heeft leslokalen en verwarmde trainingshallen. Deze locatie is gelegen in het midden van het land, met ruim voldoende parkeerplaatsen.
Is er nog plaats in de modulen?
Hiervoor kun je iedere werkdag contact opnemen met 033-4691946 (maandag, woensdag en vrijdag tussen 9 en 12 uur) of via het contactformulier. Wij adviseren je graag over het beste studietraject.
Kunt u al zeggen of de module doorgaat?
De cursisten ontvangen zo spoedig mogelijk (uiterlijk 14 dagen voor aanvang) bericht zodra bekend is of de module doorgaat. Omdat veel cursisten vaak pas op het laatste moment inschrijven kunnen wij helaas niet altijd eerder laten weten of de module doorgaat.
Je ontvangt onmiddellijk bericht zodra bekend is dat de module van start gaat. Voor die tijd kunnen wij daar helaas geen uitspraak over doen.
Ik heb weinig ervaring met honden. Kan ik toch de opleiding volgen?
Het is nog niet nodig om met een hond trainingservaring te hebben om aan de modulen Toegepaste Ethologie van de Hond en Leren bij Honden te beginnen. Het kan juist ook heel verhelderend zijn om blanco aan deze modulen te beginnen. Dan word je niet gehinderd door voorkennis, zoals men dat zo mooi zegt.
Het rendement van de modulen is wel groter als je ervaring hebt met het (her)opvoeden van honden. Wij adviseren dan ook altijd om “iets” met een hond te gaan doen. Als je helemaal geen ervaring hebt dan adviseren wij om je samen met je hond bij een trainingsgroep aan te sluiten. Als je al trainingen volgt met je hond is het leerzaam om zoveel mogelijk te gaan kijken bij andere trainingsgroepen en trainingsdisciplines. Als je bijvoorbeeld met je jachthond een jachtcursus of detectie doet, ga dan eens kijken bij een gehoorzaamheidscursus, flyball of behendigheid.
Voor de module Praktijk trainen en Instructie geven is voldoende trainingservaring met een (eigen) hond wel noodzakelijk.
Heb je geen of weinig ervaring met het trainen van pubers of volwassen honden dan adviseren we je om module 1c te volgen.
Deze facultatieve module bestaat uit 4 workshops om trainingsvaardigheden op te doen met je eigen hond of een ‘leenhond’.
Kijk hier voor meer informatie over deze facultatieve module Workshop Trainingsvaardigheden.
Ik heb (momenteel) geen hond. Kan ik toch de opleiding volgen?
Voor de praktijklessen van de module Praktijk trainen en Instructie gevende is het noodzakelijk om een eigen hond of een “leasehond” (van vrienden of buren) mee te nemen. Uiteraard is dit met de voorwaarde dat je hond gezond en sociaal naar mensen en honden is.
Voor de overige modulen hoef je niet zelf een hond te hebben.
Mag mijn hond mee naar de lesdagen?
Hulphonden en blindengeleidehonden mogen uiteraard mee naar binnen tijdens de lesdagen. Voor de overige cursisten is het helaas niet mogelijk om tijdens de lesdagen een hond mee te nemen, met uitzondering van de praktijklessen op verzoek van de docent.
Ik wil niet een hele opleiding volgen. Kan ik een of meer losse modulen volgen?
Een aantal modulen is erg interessant voor iedere hondenbezitter. Voor deze modulen is dan ook geen vooropleiding vereist.
Deze modulen zijn:
Module Toegepaste Ethologie van de Hond
Module Biologie van de Hond
Module Leren bij Honden
Heb ik een vooropleiding nodig?
Voor de opleiding Gedragstherapie bij Honden is vanaf de module Gedragstherapie in de Praktijk een vooropleiding vereist. Voor toegang tot deze module is minimaal een volledig afgeronde MBO-opleiding (niveau 4) vereist of door werkervaring verkregen vergelijkbaar niveau. Ook is het diploma Kynologisch Instructeur een vereiste.
Voor de opleidingen Kynologisch Instructeur en Gedragsbeoordeling bij Honden is geen vooropleiding vereist.
Kan ik vrijstelling krijgen voor een bepaalde module?
Afhankelijk van je vooropleiding is het soms mogelijk om vrijstelling te krijgen. Alle informatie over vrijstellingen vind je hier.
Kan ik een module in zelfstudie doen?
De lesstof van de modulen is op hbo-niveau. Het zijn zeer interessante, ‘pittige’ modulen met veel uitdaging voor de cursist. Cursisten die de module in zelfstudie doen missen uiteraard de voorbeelden uit de lessen, de discussie met medecursisten en het beeldmateriaal (dia en video). Sommige cursisten hebben echter al een uitgebreide vooropleiding op kynologisch gebied. Een aantal van deze vooropleidingen geeft de mogelijkheid om de module in zelfstudie te doen.
Waarom duurt de opleiding Gedragstherapie bij Honden zo lang?
Op de eerste plaats is het een opleiding in deeltijd. Dat vergt altijd meer tijd dan een reguliere dagopleiding. Ten tweede heeft deze opleiding een praktijkperiode, die de nodige tijd vraagt om goed te doorlopen. Je kunt daardoor ervaring opdoen en groeien in het leerproces. DogVision is van mening dat voor dit leerproces voldoende tijd moet worden uitgetrokken.
Wanneer krijg ik de uitslag van mijn tentamen?
De surveillant geeft op de tentamen dag zelf de termijn aan waarop je de uitslag kunt verwachten. Zodra de uitslag bekend is, wordt deze direct per e-mail aan de cursisten verstuurd. Je kunt over het algemeen de uitslag uiterlijk binnen 6 weken verwachten.
Kan ik de kosten van deze opleiding vergoed krijgen?
Vanaf 2022 komen scholingskosten niet meer in aanmerking voor belastingaftrek.
Wel is het mogelijk dat je in aanmerking komt voor het STAP-budget. Lees daarvoor de informatie op onze site goed door (zie de links met informatie bij de eerste vraag hier helemaal bovenaan).
Het is ook mogelijk dat jouw werkgever de opleiding (deels) betaalt, bijvoorbeeld bij begeleiding naar een andere baan, maar ook omdat het je functionering in je huidige functie bevordert. Informeer hiernaar bij je werkgever.
Je kunt ook bij je uitkerende instantie informeren naar de mogelijkheden voor een tegemoetkoming van de opleidingskosten. Zo is DogVision een UWV erkend opleidingsbedrijf.
Kan ik zonder kosten een module annuleren?
Annuleren kan alleen schriftelijk of via mail. Het annuleringsformulier vind je hier.
Bij annulering binnen 14 dagen na inschrijving worden geen kosten in rekening gebracht.
Bij annulering na deze wettelijke termijn van 14 dagen vind je de kosten van de annulering hier.
Deze staan ook vermeld in onze Algemene voorwaarden, die tot stand zijn gekomen in overleg met De Consumentenbond.
Ik kan een les niet aanwezig zijn, kan ik die inhalen?
Het is niet mogelijk een les in te halen. Voor alle modulen en opleidingen is er geen aanwezigheidsplicht.
Ben je er een lesdag niet, vraag dan een van je medecursisten om een kopie van zijn/haar aantekeningen. In je cursusmap vind je de handouts van de lessen.
Voor het krijgen van een bewijs van deelname is het wel een vereiste dat je een minimaal aantal lesdagen van de betreffende module gevolgd hebt.
Module 5a
In deze 3-daagse module ligt…
Lees meer