• Welzijn en abnormaal Gedrag bij Honden

  Module 5a

  In deze 3-daagse module ligt…

  Lees meer
 • Toegepaste Ethologie van de Hond

  Module 1a

  In deze 6-daagse module leer…

  Lees meer
 • Netwerkkaart

  Op zoek naar hulp bij het gedrag van je hond?
  Zoek hier een door DogVision gediplomeerde gedragstherapeut.

  Lees meer

Toegepaste Ethologie van de Hond

Module 1a

In deze 6-daagse module leer je het gedrag van honden doorgronden volgens de ethologische benadering. Deze benadering op basis van wetenschappelijke feiten is bijzonder interessant voor jou als hondenliefhebber om het gedrag van honden beter te begrijpen. Deze feiten zijn bovendien uitstekend te vertalen naar een optimale omgang met onze honden in de praktijk. Uiteraard staat hierbij altijd het welzijn van mens en hond voorop.
Deze module is bovendien geschikt als startmodule voor de erkende opleidingen tot kynologisch instructeur, gedragstherapeut voor honden en gedragsbeoordelaar van honden.

Inhoud module

De inhoud van deze module volgt de vier vragen van de ethologie zoals deze geformuleerd zijn door de etholoog Nico Tinbergen. Na een toelichting over deze vier vragen van de ethologie staat de wijze waarop onze huishond gedomesticeerd is centraal. Je leert over de effecten van domesticatie op zowel uiterlijk als gedrag van honden. Herkenning van gedrag is de basis voor het maken van goede observaties, die je nodig hebt op het trainingsveld en bij gedragstherapeutisch werk. Daarom leer je van vakdocenten gedrag van honden te beschrijven en te groeperen naar functie in gedragssystemen. Tijdens de lessen oefen je veel met het herkennen van gedragingen als uiting van agressie, angst en spanning aan de hand van foto’s en video’s. Hoe een dier zich ontwikkelt is ook een van de vragen van de ethologie. Je leert wat nodig is voor de ontwikkeling van een pup tot een stabiele en sociale hond. Ook leer je over de meest actuele inzichten op het gebied van communicatie met onderwerpen als dominantie, rangorde en territorium bij wolven en honden. Bij de vraag over de oorzaak van gedrag leer je deze vraag op verschillende manieren te beantwoorden. Hierdoor krijg je de basis aangereikt om in je verdere opleiding probleemgedrag bij honden te kunnen verklaren.

Overige informatie

De module Toegepaste Ethologie van de Hond is zeer geschikt om als losse cursus te volgen voor iedere hondenliefhebber met interesse in het gedrag van honden. De module is bovendien geschikt als startmodule voor de opleidingen Kynologisch Instructeur, Gedragstherapie bij Honden en Gedragsbeoordeling bij Honden.

Cursusdata en lestijden
De module Toegepaste Ethologie van de Hond bestaat uit 6 dagen en staat 3x per jaar op het programma. Je kunt dus 3x per jaar starten met de door jou gekozen opleiding. De cursusdata vind je  hier.
De lestijden zijn van 10.00 tot uiterlijk 17.00 uur (tenzij anders vermeld bij de cursusdata).

Leslocatie
De leslocatie is centraal gelegen in Nederland (Amersfoort / Woudenberg).

Lesmateriaal
Bij deze module is de cursusmap (Nederlandstalig) bij de prijs inbegrepen.

Vereiste voorkennis
De docenten gaan er vanuit dat je beschikt over algemene kennis over het houden van een hond. Verder is geen specifieke voorkennis vereist.

Studiebelasting
Deze module beslaat 4 ECTS (European Credit Transfer System). Per lesdag is naar schatting gemiddeld 2 dagen thuisstudie nodig.
De studiebelasting is inclusief opdrachten en de voorbereiding op het tentamen.

Beoordeling
De afronding van deze module bestaat uit een online schriftelijk tentamen.

Vrijstelling of zelfstudie
Een overzicht hiervan vind je hier.

Extra informatie
Als cursist heb je toegang tot e-learning op de site van DogVision.

Toegekende educatie punten
De Commissie Kynologisch Instructeur van de Raad van Beheer heeft deze module gewaardeerd met 55 accreditatiepunten in de categorie A.

Kosten
De module is vrijgesteld van btw. De kosten voor deze module zijn inclusief de cursusmap, lunch en consumpties. Indien je deze module volgt in het kader van de opleiding tot Gedragsbeoordeling van Honden dan is de cursusprijs exclusief btw.Wat vinden onze cursisten? Bekijk het hier.

 • Welzijn en abnormaal Gedrag bij Honden

  Module 5a

  In deze 3-daagse module ligt…

  Lees meer
 • Toegepaste Ethologie van de Hond

  Module 1a

  In deze 6-daagse module leer…

  Lees meer
 • Netwerkkaart

  Op zoek naar hulp bij het gedrag van je hond?
  Zoek hier een door DogVision gediplomeerde gedragstherapeut.

  Lees meer